UN: U GAZI SE NAKUPILO OKO 270 HILJADA TONA ČVRSTOG OTPADA

Ujedinjene nacije (UN) objavile su da se u Gazi, koja je pod izraelskim napadima, nakupilo 270 hiljada tona čvrstog otpada.

Portparol UN-a Stephane Dujarric na dnevnoj konferenciji za novinare iznio je najnovije informacije o dešavanjima u Gazi.

Pozivajući se na informacije koje su dobili od opština u Gazi, Dujarric je napomenuo da je sistem prikupljanja i upravljanja otpadom u Gazi ozbiljno narušen zbog uništavanja objekata za upravljanje otpadom i centara za medicinski otpad.

  • Oko 270 hiljada tona čvrstog otpada se dosad nakupilo u Gazi. Ovo uzrokuje ekološku i zdravstvenu katastrofu – rekao je Dujarric.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 34.012.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

(E.F./AA)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DELEGACIJA OPĆINE STARI GRAD OBILJEŽILA 2. MAJ: ODBRANILI SMO SLOBODU

0
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Irfan Čengić, danas je predvodio delegaciju koja je povodom 2. maja, Dana Općine Stari Grad, posjetila mezar Isa-bega Ishakovića, turbe Gazi Husrev-bega i Šehidsko mezarje Kovači.