VEĆ SLUŽI KAZNU: NAVALJNI OBAVIJEŠTEN O NOVIM KRIVIČNIM PRIJAVAMA PROTIV NJEGA

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni saopćio je u petak na društvenim mrežama da je obaviješten o novim krivičnim prijavama protiv njega.

Navaljni (47), već služi kaznu u kažneničkoj koloniji u ukupnom trajanju od više od 30 godina po optužbama, uključujući i onu za ekstremizam, koje on negira, a veći dio posljednje dvije godine proveo je u samici zbog niza navodnih prekršaja.

U komentarima koje je objavio preko svojih saradnika, on je naveo da je sada optužen po članu 214 Krivičnog zakona, koji obuhvata vandalizam.

– Nemam pojma šta je član 214, i nema gdje da se traži. Znat ćete prije mene – kazao je on na svom Telegram kanalu.

– Oni zaista pokreću novi krivični postupak protiv mene svaka tri mjeseca. Rijetko kada zatvorenik zatvoren u samicu duže od godinu dana ima tako živahno društveno i političko postojanje – navodi on.

Navaljni je daleko najpoznatija ličnost u rascjepkanoj ruskoj opoziciji; pristalice ga smatraju ličnošću u stilu Nelsona Mandele koja će jednog dana biti puštena iz zatvora da predvodi državu.

Njegov politički pokret je zabranjen, a njegove ključne ličnosti zatvorene su ili pobjegle u inostranstvo u okviru obračuna protiv neslaganja koji je intenziviran otkako je predsjednik Vladimir Putin početkom prošle godine poslao svoje oružane snage u Ukrajinu, u onome što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Navaljni je u augustu optužen za nove optužbe u vezi s navodnim ekstremističkim aktivnostima i osuđen na dodatnih 19 godina pored 11 i pol godina koje je već služio. On odbacuje sve optužbe kao politički motivirane i osmišljene da ušutkaju njegovu kritiku Kremlja.

Prošlog su mjeseca tri njegova advokata uvršteni u registar “terorista i ekstremista” od strane finansijske službe, pet sedmica nakon što su uhapšeni pod sumnjom da pripadaju “ekstremističkoj grupi”.

Navaljni je stekao divljenje širom svijeta jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. godine iz Njemačke, gdje je bio liječen od onoga što su zapadni laboratorijski testovi pokazali da je bio skoro fatalan pokušaj da se otruje nervnim agensom u Sibiru.

On je odmah po dolasku uhapšen. Kremlj negira da je pokušao da ga ubije, prenosi Reuters.

(Fena)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE