VUČIĆ: NIKADA NEĆU POTPISATI NEZAVISNOST KOSOVA

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić negirao u četvrtak navode jednog djela srbijanske oporbe koja tvrdi da je Vučić spreman popisati nezavisnost Kosova.

  • Nikada neću potpisati nezavisnost Kosova, a na čast svima na političkoj sceni Srbije koji takve laži iznose – rekao je Vučić u video poruci na svom Instagram profilu te dodao da će uvijek poštovati ustav Srbije i držati se zakona i položene prisege.
  • Kao što su u prošloj kampanji govorili kako su oni protiv sankcija Rusiji, a kako ću ih ja uvesti 3. aprila, a poslije izbora ja to nisam učinio, a oni se i do dana današnjeg zalažu za sankcije protiv Ruske federacije – kazao je Vučić.

Desna oporba, koja za sebe tvrdi da je “domoljubna”, protivi se Ohridskom sporazumu te zahtjeva prekid pregovora o normalizaciji odnosa koji Srbija i Kosovo vode pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) od 2011. godine.

Vučić i kosovski premijer Albin Kurti su u februaru, u Bruxellesu postigli dogovor o putu ka normalizaciji odnosa, a 18. marta u Ohridu je usuglašen aneks primjene tog dogovora. Međutim sporazumi nikad nisu potpisani jer je to odbio srbijanski predsjednik Vučić koji je također prošle sedmice u Bruxellesu ponovio da Srbija ne može prihvatiti članstvo Kosova u UN-u ni nezavisnost Kosova.

Vučić i Kurti na marginama samita EU-a satima su odvojeno razgovarali s čelnicima Njemačke, Francuske i Italije Olafom Scholzom, Emmanuelom Macronom i Giorgiom Meloni te s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom i posebnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom.

Nakon toga Borrell je istaknuo kako napredak u pregovorima o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova nije bio moguć jer je i jedna i druga strana postavljala preduvjete koji su bili neprihvatljivi drugoj strani.

(A.H./Fena)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POTVRĐENO ZA HAYAT.BA: POŽAR NA ILIDŽI JE NAMJERNO IZAZVAN

0
Završeni su uviđaji na objektima koje je zahvatio požar tokom dana, potvrdila je za Hayat.ba Mersiha Novalić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.