VUČIĆ O CRNOGORSKOJ REZOLUCIJI O SREBRENICI: NEĆEMO DONOSITI ISHITRENA RJEŠENJA

Srbijanski predsjednik najavio je danas, u povodu usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore, da će Srbija u sljedećim danima analizirati sve odluke crnogorskog parlamenta i neće donositi ishitrena rješenja.

Crnogorski parlament razriješio je u četvrtak navečer ministra pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je ranije javno negirao genocid u Srebrenici, a istodobno je usvojena rezolucija kojom se osuđuje genocid u tom gradu u julu 1995.

Rezoluciju o Srebrenici, koju su predložili zastupnici Bošnjačke stranke, podržala je cjelokupna opozicija, dok su protiv bili zastupnici vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta.

“Znat ćemo se odnositi prema onima koji žele napakostiti Srbiji”

U videoporuci objavljenoj na svom Instagramu Vučić je poručio da će Srbija uvijek biti uz srpski narod u Crnoj Gori i da nikog bližeg od njih nema, ali da će prema onima koji su donosili političke odluke, samo da bi napakostili Srbiji, znati odnositi se onako kako zaslužuju.

  • Sve ono što smo postigli ne znači ništa ako naši susjedi ne budu bogatiji i zato nikada nećemo pozivati ljude da negdje ljetuju ili ne ljetuju – rekao je Aleksandar Vučić. “Ali znat ćemo napraviti odnos kakav zaslužuju vlastodršci koji donose odluku nikada ne konzultirajući Srbiju – a tiču se Srbije – i gledaju kako uvrijediti našu zemlju ili obeščastiti naš narod.”

On je istaknuo da će odgovor Srbije biti miran, ali nikada neće biti “udvorički i podanički”, jer Srbija nema gazde “u stranim veleposlanstvima”.

  • Naš jedini gazda i jedino kome jesmo sluge su građani Srbije”, rekao je Vučić i poručio sunarodnjacima da dignu “glavu gore” jer će biti “još rezolucija i deklaracija u regiji”.
  • Sve će biti prepisane britanske rezolucije, Vijeća sigurnosti UN-a i neke druge rezolucije i svi će govoriti kako to nije upereno protiv srpskog naroda, a svima je jasno protiv koga su donesene”, rekao je Vučić, aludirajući na rezoluciju Velike Britanije o genocidu u Srebrenici, čije usvajanje je 2015.u VS UN-a vetom spriječila Rusija.

Rusija blokirala usvajanje rezolucije

Rusija je blokirala usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Srebrenici, kojom se osuđivao genocid u tom gradu, a koju je predložila Velika Britanija, a podržale su je Sjedinjene Američke Države i zemlje Europske unije.

Rusija, kao jedna od pet stalnih članica Vijeća s pravom veta, iskoristila je taj instrument i time onemogućila usvajanje dokumenta, za koji je glasalo 10 zemalja, a četiri su bile suzdržane, među kojima i Kina.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ČEH ZAUSTAVIO NADALA: NIŠTA OD SPEKTAKLA U ČETVRTFINALU

0
Češki teniser Jirži Lehečka moći će prepričavati kako je pobijedio jednog od najboljih tenisera svih vremena Rafaela Nadala.