ZABLUDA PRAVILA – NE JEDETE POSLIJE 18 SATI

Najpoznatiji stručnjak za mršavljenje tvrdi da samo ovo skida kilograme

Svi znamo pravilo: “Ne jedi posle 18 sati”. Međutim, stručnjak za mršavljenje prof. dr Dejna Hans kaže da u tome nema baš ničega i da slobodno možete da večerate i posle šest sati popodne.

“Ne znam ni kako se ovo “pravilo” pojavilo”, kaže dr Hans, dijetetičarka Medicinskog centra UCLA Ronald Regan i profesorka na UCLA Fielding School of Public Health.

Veza između vremena i težine

Neki smatraju kako se hrana koju jedemo nakon 18 sati skladišti kao masnoća i da su kasni obroci uvek povezani s gojenjem. To je po pravilu tako, ali ne zbog činjenice koliko je sati, već zbog izbora hrane.

“Retko ko će da gricka zdravo povrće dok uveče gleda televizor. Veče je gotovo uvek rezervisano za nezdrave obroke poput čipseva, i to je uzrok gojenja”, objašnjava doktorka. To je razlog zbog kojeg mršavite ako izbacite večeru – zato što ste izbacili nezdrave kasne obroke.

Šta jesti uveče?

Ako ste gladni jer niste jeli ceo dan, definitivno posegnite za hranom. Nemojte da se plašite da jedete jer ta filozofija neće upaliti kod mršavljenja.

“Uzmite žitarice celog zrna i proteine u malim porcijama. Pojedite jednu porciju pa krenite dalje ako ste još gladni, ali pravite pauze kako bi želudac mogao da “shvati” da li je gladan ili ne”, kaže dr Hans.

Ipak, nemojte da dopuštate da vam se to često događa. Hrana je poput goriva, a važno je točiti ga celog dana u optimalnim količinama.

“Vaše telo ne zna koliko je sati, ali zna da nema goriva. Ako ste nešto pojeli posle 18 h, nemojte se osećati loše”, zaključuje doktorka.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE