ZBOG POPLAVA SMRTNO STRADALE 23 OSOBE, A HILJADE SU EVAKUISANE IZ SVOJIH DOMOVA: OVI DOGAĐAJI SU OBILJEŽILI 17. MAJ

Ovo su događaji kloji su obilježili 17.maj u BiH i u svijetu.

1102. Prvi ugarski kralj iz dinastije Arpadovića krunisan u Biogradu za kralja Hrvatske i Dalmacije.

1749. Rođen engleski ljekar Edward Jenner, pronalazač vakcine protiv velikih boginja.

1838. Umro francuski svećenik i političar Maurice de Talleyrand-Périgord, jedan od najvještijih diplomata u historiji. Zahvaljujući njegovoj vještini, Francuska je, mada poražena strana, na Bečkom kongresu (1814-1815) uspjela da zadrži granice iz 1792.

1949. Velika Britanija priznala nezavisnost Republike Irske i potvrdila pripadnost Sjeverne Irske Ujedinjenom Kraljevstvu.

1954. Vrhovni sud SAD-a osporio je propis iz 1896. da obrazovanje treba da bude “odvojeno ali jednako”, čime je formalno odbačena rasna segregacija u državnom školskom sistemu.

1965. Prvi put prenijet TV program u boji iz Velike Britanije u SAD. To je bio prenos emisije američke TV mreže NBC “Novi pogled na staru Englesku” preko američkog komercijalnog telekomunikacionog satelita Early Bird.

1973. Specijalni komitet američkog Senata počeo je istragu o aferi Watergate, u kojoj su pristalice Republikanske stranke bile optužene da su pred predsjedničke izbore 1972. radi špijunaže provalile u sjedište Demokratske stranke. Administracija tadašnjeg predsjednika SAD-a Richarda Nixona optužena je da ometa istragu, pa je pokrenut postupak za opoziv predsjednika. Nixon je u augustu 1974. podnio ostavku, a predsjednički položaj preuzeo je dotadašnji potpredsjednik Gerald Ford.

1974. U tri eksplozije automobila bombi u centru Dublina 32 osobe poginule, a više stotina ranjeno.

1987. Irački ratni avion F-I mirage ispalio dvije exocet rakete na američki vojni brod Stark, koji je patrolirao Zalivom. Poginulo je 37, a ranjena su 62 mornara.

1998. Pripadnici separatističkog pokreta Tamilski tigrovi ubili Sarodžinija Jogesvarana, gradonačelnika Jafne, grada na sjeveru Šri Lanke.

2000. U Indoneziji održano prvo suđenje za kršenje ljudskih prava. U tom procesu dvadeset četvero vojnika i civila optuženo je za ubistvo desetina seljaka u masakru u provinciji Aceh 1999.

2001. Svih 30 putnika, uključujući i iranskog ministra saobraćaja Rahmana Dadmana i zamjenike ministara iz njegove delegacije, poginulo kada se na sjeveru Irana srušio ruski avion jak-40.

2002. Srbijanske vlasti izručile bh. vlastima Aliju Delimustafića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova BiH. Kantonalni sud u Sarajevu 2003. osudio ga je na četiri godine zatvora zbog otmice Kasima Bjelavca u Münchenu 1996.

2003. U poplavama koje su zadesile Šri Lanku poslije velikih kiša poginulo oko 250 ljudi, oko 55.000 kuća je potpuno uništeno, a neka sela su zbrisana sa lica zemlje. Procijenjeno je da je oko 150.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom.

2006. Umro Cy Feuer, veteran holivudske produkcije i kompozitor.

2014. Zbog obimnih kiša koje su padale tri dana, iz korita su se izlile skoro sve bh. rijeke. Poplavljeni su Orašje, Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Banja Luka, Čelinac te mnoga druga mjesta i naselja. Smrtno su nastradale 23 osobe, a hiljade su evakuisane iz svojih domova. U većini mjesta je proglašeno stanje prirodne nesreće. Štete su procijenjene na nekoliko milijardi KM.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE