AMERIKANCI ODOBRILI ISPORUKU F-16 AVIONA TURSKOJ

Odobrena je dugo odgađana prodaja borbenih aviona F-16 i kompleta za modernizaciju Turskoj, saopćio je Američki State Department.

Vrijednost ugovora je 23 milijarde dolara. Ova odluka dolazi samo nekoliko dana nakon što je Turska zvanično odobrila ulazak Švedske u NATO.

  • Ova predložena prodaja će podržati ciljeve vanjske politike i nacionalnu sigurnost SAD-a poboljšanjem zračnih kapaciteta i interoperabilnosti saveznika NATO-a koji je snaga političke i ekonomske stabilnosti u Evropi – saopćeno je.

Inače, Turska je još u oktobru 2021. godine podnijela zahtjev SAD-u za kupovinu 40 novih aviona F-16 Block 70, kao i 79 kompleta za modernizaciju za nadogradnju svojih preostalih F-16.

State Department je prošlog januara neformalno obavijestio Kongres o prodaji borbenog aviona F-16, ali su članovi Kongresa rekli da će odbaciti dogovor zbog nekoliko zahtjeva, uključujući i uslovljavanje Ankare da avione dobije u zamjenu za odobravanje kandidature Švedske u NATO.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GLAVNI IMAM MIZ GACKO: SVJEDOCI SMO DIZANJA TENZIJA! O NAPADU SE...

0
Sadet efendija Bilalić, glavni imam MIZ Gacko najoštrije je osudio napad na kuću bošnjačkih povratnica u naselju Gračanica u Gacku.