Evo kako ćete ga pripremiti:
Sastojci:
4 zrele banane
125 grama maslaca
2 jaja
240 grama brašna (210 obično bijelo + 30 grama integralno heljdino)
Nekoliko kašika meda ili stevije
1 prašak za pecivo
40 ml mlijeka
tamna čokolada
1 kašika kakaa u prahu
nezaslađena aroma vanilije
cimet u prahu
đumbir u prahu
korica narandže
prstohvat soli
Postupak:
- Banane stavite u posudu i dodajte narendanu koricu narandže (može i mrvicu soka od pomorandže ili limuna).
- Po želji dodajte nekoliko kapljica stevije, ali banane bi trebalo da biti slatke same po sebi dovoljno ako su zrele.
- Dodajte i tečne arome vanilije.
- Sve umutite u pire viljuškom ili gnječilicom za pire krompir.
- Pomješajte obično brašno i heljdino u posudu, te dodajte prašak za pecivo, cimet, đumbir i so.
- Nemojte pretjerati sa cimetom i đumbirom, ali ubacite malo da bi banana hljeb imao “šmek”
- Pripremite maslac, neka obavezno bude sobne temperature, baš kao i jaja.
- Nasjeckajte na krupnije čokoladu.
- Pjenasto umutite maslac sa šećerom.
U to dodajte jedno po jedno jaje, pire od banane, mlijeko, brašno s praškom za pecivo, cimetom i đumbirom. Na samome kraju u to umiješajte komadiće čokolade i kakao u prahu.
Duguljasti kalup razmjera 20 × 10 cm obložite papirom za pečenje, te smjesu izlijte u kalup i poravnajte. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 170 Celzijusa oko 60 minuta.