DAVID PETTIGREW: SNSD-OV PRIJEDLOG ZAKONA JE POKUŠAJ DA SE NEGIRA GENOCID I OSTALI RATNI ZLOČINI

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Programa studija genocida Univerziteta Yale prof.dr. David Pettigrew komentarisao je zakon o zabrani nazivanja ljudi, naroda i teritorija genocidnim.

On navodi da predloženi zakon kojim se kriminalizira “zloupotreba koncepta ili ideje” genocida, koji je nedavno predložen na razmatranje u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine od NSRS i u tom bh. entitetu vladajućeg SNSD-a, je još jedan pokušaj da se negira genocid i drugi ratni zločini koji su počinili pripadnici tzv. VRS-a od 1992. do 1995. godine.

  • Čini se da je predloženi zakon još jedan pokušaj izbjegavanja krivičnog progona za poricanje genocida, još jedan pokušaj RS-a da pokaže da ne poštuje vladavinu prava. Predloženi zakon pretpostavlja da bi se korištenjem riječi genocid mislilo na uvredu entiteta RS-a, odnosno naroda – kaže Pettigrew.

Smatra da je tako predložen zakon povezan s nedavnim zakonom koji je nastojao kriminalizirati svaku izjavu koja bi se mogla smatrati uvredom RS-a ili bilo koju izjavu koja sugerira da je RS nastala činom genocida.

No, predloženi zakon je, dodaje profesor, zapravo uvreda za preživjele i sjećanje na žrtve genocida i drugih ratnih zločina utoliko što nastoji umanjiti barbarske zločine koje je pretrpjela ciljana grupa. Drugim riječima, predloženi zakon banalizira genocid i na taj način identificira žrtave kao grupu nedostojnu empatije ili traženje odštete.

  • Predloženi zakon je stoga oblik poricanja koji grupu čini ranjivom na ponavljanje zločina. Majke Srebrenice dale su važno saopćenje u kojem pozivaju Parlamentarnu skupštinu BiH da odbaci tako predložen zakon, a međunarodnu zajednicu da osudi sve takve kontinuirane napore za poricanje genocida – podvukao je.

Pettigrew podsjeća da je u presudi Raspravnog vijeća Haškog tribunala navedeno da su Radovan Karadžić i “vodstvo bosanskih Srba dogovorili mjere koje će poduzeti da stvore vlastitu etnički homogenu državu”, a da druge presude ukazuju da je RS osnovana kako bi se postigla etnička homogenost kroz ubistva, teror, prisilno raseljavanje i druge ratne zločine.

Naglašava i da su vlasti u općini Višegrad 2014. godine ocijenile riječ genocid na spomen obilježju žrtvama genocida na groblju Stražište “uvredljivom”. Njihov konačni odgovor bio je nasilni ulazak na groblje i fizičko uklanjanje riječi s kamenog spomen obilježja.

  • To je bio eklatantan čin poricanja genocida, a sadašnji predloženi zakon je još jedan pokušaj da se negira istina, revidira historija i iz javnog diskursa izbaci riječ genocid. Predloženi zakon ima svoje mjesto među ostalim revizionističkim naporima kao što je to učinila komisija koju je osnovala RS za reviziju istine o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici – naglašava Pettigrew.

Za razliku od predloženog zakona, minimalna očekivanja restaurativne pravde zahtijevala bi da čelnici RS-a poštuju ljudsko pravo na istinu i obilježavanje sjećanja tako što će javno priznati pravne presude u vezi s genocidom i drugim ratnim zločinima, osuđujući one koji su odgovorni za te gnusne zločine, uklanjanjem spomen-obilježja koja veličaju osuđene ratne zločince, te omogućavanjem preživjelima da konačno postave spomen obilježja na mjestima počinjenih zločina kao što su Omarska i Barutni Magacin kako bi se očuvalo sjećanje na žrtve koncentracionih logora i educirale buduće generacije kako bi se spriječilo ponavljanje genocida i drugih zločina.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić potvrdio je ranije da su poslanici SNSD-a čiji je lider Milorad Dodik u parlamentarnu proceduru uputili Prijedlog zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocida.

U prijedlogu zakona navedeno je da se njime uređuje zabrana zloupotrebe pojma genocida, na način da se zloupotreba pojma genocida propisuje kao novo krivično djelo, kao i krivična sankcija za to djelo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GLAVNI IMAM MIZ GACKO: SVJEDOCI SMO DIZANJA TENZIJA! O NAPADU SE...

0
Sadet efendija Bilalić, glavni imam MIZ Gacko najoštrije je osudio napad na kuću bošnjačkih povratnica u naselju Gračanica u Gacku.