NA SJEVERU BIH SE GRADI 50 KILOMETARA AUTOCESTE, A HERCEGOVINA OVOG LJETA DOBIVA 11 KM

Mjeseci koji su pred nama donose novu dinamiku u investicijskom procesu gradnje dionica autoceste na koridoru Vc koje prolaze kroz Federaciju BiH, a dokaz je činjenica da se u ovoj godini očekuje početak rada na čak četiri dionice u Hercegovini, kao i ubrzanje aktivnosti na gradnji sjevernog dijela koridora od Zenice prema Doboju.

Sve navedeno ide u smjeru dosezanja strateških ciljeva koji govore kako bismo za otprilike četiri godine trebali imati potpuno završen sjeverni dio koridora, dok bi na jugu realizacija tehnički najzahtjevnijeg dijela autoceste – tunela kroz planinski masiv Prenja trebala biti okončana do kraja ljeta 2030. godine.

Iz Javnog poduzeća Autoceste FBiH za Večernji list su naveli kako je strateški cilj uprave da cijeli sjeverni koridor u potpunosti bude završen u junu 2026. godine.

Uvidom u trenutno stanje na ovom dijelu Federacije BiH vidljivo je kako se radi na izgradnji čak 50 km autoceste te je ostalo još otvoriti radove na posljednjoj dionici Ozimice – Poprikuše (12 km), čime će cijeli sjeverni dio koridora biti u nekoj od faza izgradnje. Dakle, ističu iz Autocesta Federacije BiH, od Sarajeva, odnosno Bradine, do krajnje tačke na Savi autocestom na koridoru Vc moglo bi se nesmetano putovati 2026. godine.

Kada je riječ o Hercegovini, do početka ove ljetne sezone u saobraćaj će biti puštena dionica Počitelj – Zvirovići te će Bosna i Hercegovina dobiti novih 11 km autoceste. Uz to, intenziviraju se aktivnosti i na pripremi za gradnju preostalih dionica koje se, ugrubo govoreći, vežu uz središnji dio Hercegovine – napose Grad Mostar, kao i sjever Hercegovine.

Plan je da do kraja ove godine počnu radovi i na dionicama Mostar jug – tunel Kvanj, tunel Kvanj – Buna, Mostar sjever – Mostar jug, kao i izgradnja najkompleksnijeg objekta na cijelom koridoru, tunela Prenj.

Dionica autoceste Mostar sjever – Mostar jug dužine je 14,2 kilometra, počinje petljom Mostar sjever i završava petljom Mostar jug.

Predviđeno je da se gradi pet tunela ukupne dužine blizu šest kilometara, deset vijadukta/mostova ukupne dužine blizu dva kilometra te otvorene trase blizu šest kilometara.

S druge strane, tunel Prenj, s dužinom većom od 10 kilometara, ubraja se među najkompleksnije građevinske objekte u svijetu.

Projekt je to koji će predstavljati izniman izazov iz kuta struke, što je posljedica iznimno zahtjevnih geografskih osobina sjevernog dijela Hercegovine.

Planirani rok za potpisivanje ugovora s izvođačem radova za tunel Prenj je treće tromjesečje 2024. godine.

Konkursna dokumentacija za drugu fazu je pripremljena i dostavljena Banci 29. januara 2024. na komentiranje i usuglašavanje s Bankom. Uskoro se očekuje i raspisivanje druge faze. Rok za završetak tunela Prenj je, prema dinamici, planiran za kolovoz 2030. godine.

Istodobno, kada govorimo o stupnju realizacije projekata južno od Mostara, natječaj za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj je pri kraju i očekuje se da bi se ugovor za izgradnju trebao potpisati na proljeće. Iz JP Autoceste Federacije BIH iznijeli su procjenu tijeka ovoga dijela investicijske priče, naglasivši da će, ako radovi budu išli prema utvrđenoj dinamici, izgradnja ove dionice, koja je ključna za povezivanje cjelokupnog prostora Hercegovine, biti okončana do kraja 2028. godine.

Ekonomske prednosti dovršetka kapitalnog projekta gradnje dionica autoceste su neupitne. Uz ostalo, prostor Bosne i Hercegovine bit će u potpunosti povezan s evropskim koridorima, na sjeveru s koridorom X, a na jugu s Jadransko-jonskom autocestom, što će donijeti izravnu korist za cijelo društvo razvojem područja kojima prolazi, ekonomsku zajednicu, ali i turističke potencijale.

Simbolično, intenziviranje izgradnje dolazi upravo u vrijeme historijski značajnog zamaha Bosne i Hercegovine na evropskom putu, koji sam po sebi otvara nove perspektive razvoja.

(Večernji.ba)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE