NAUČNICI DOKAZALI OD KOGA DIJETE NASLJEĐUJE INTELIGENCIJU

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu tvrde da djeca nasljeđuju inteligenciju od majki.

Naime, prema njihovoj studiji, žene češće prenose gene koji oblikuju dečiju inteligenciju.

Takođe, nova studija koju su sproveli istraživači iz Škotske ide u prilog činjenici da su geni važni za napredne kognitivne funkcije nasjeđeni od oca. No, ti geni su ili deaktivirani ili ostaju potisnuti. Izjavili su da ako dijete naslijedi ‘pamet’ od oca, ona ostaje ‘neaktivirana’.

Naime, istraživači iz Glazgova intervjuisali su 12.686 ljudi u dobi od 14 do 22 godine, svake godine od 1994, uzimajući u obzir razne faktore kao što su rasa, obrazovanje i socio-ekonomski status.

Otkrili su da je IQ majke najbolji pokazatelj inteligencije.

Zaključak studije je da razvoj mozga zavisi od majčinih gena, a fizički razvoj od gena očeva.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE