NEMOJTE IH IGNORIRATI: OVO SU ČETIRI VAŽNA SIMPTOMA KOJA UKAZUJU NA SRČANI UDAR

Osjećaj slabosti, gubitak daha, jak umor kojeg osjećate mogu biti prvi simptomi srčanog infarkta koji je nažalost i danas najčešći ubojica muškaraca i žena u svijetu, a mnogi i dalje misle da se ipak radi o stanju koji se češće javlja kod muškaraca.

Donosimo četiri simptoma koji mogu otkriti da će uslijediti infarkt, te nekoliko stvari kojih moraju biti svjesni i muškarci i žene.

Simptomi nisu uvijek jasno vidljivi

  • Kao ljekar mislim da sam često dosta griješila kod liječenja žena jer njihove simptome često percipiramo kao napade panike ili anksioznost – izjavila je dr. Jennifer Haythe, direktorica medicinskog centra univerziteta Columbia. Ipak, predvidjeti infarkt prije nego što se on dogodi ponekad može biti teško. Žene i muškarci koji su preminuli od naglih koronarnih bolesti često nemaju nikakvih simptoma, stoji na stranicama CDC-a.
  • Neki ljudi će reći da se infarkt javio odjednom, bez signala koji upozoravaju, a ja vjerujem da slično dožive mnogi navodi dr. Sharonne Hayes, kardiolog Mayo Klinike.
  • Malo je pacijenta koji će doživjeti simptome će ih i ignorirati, što može utjecati na ishod stanja.

Potencijalni simptomi srčanog udara mogu biti suptilni, a evo na koje posebno morate obratiti pažnju:

  1. Bol u prsima

Iako žene mogu iskusiti nešto drugačije simptome infarkta od muškaraca, bol u prsima je i dalje prvi upozoravajući simptom za oba spola. “Glavni simptom kod muškaraca i žena je taj neugodan osjećaj u prsima, bol, pritisak ili pečenje. Oko 90 posto žena i muškaraca ih je iskusilo te ih prijavilo, ako ih se upitalo”, dodaje Hayes. Bol bi mogla biti oštra, tupa ili osjećaj može biti kao da vam slon stoji na prsima, dodao je.

  1. Vrtoglavica, osjećaj da ćete izgubiti svijest

Razlika kod muškaraca i žena je primijetna u slučaju kratkoće daha, otežanog disanja i povraćanja koji se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Žene će češće prijaviti i bol u vratu, vilici, grlu, trbuhu ili leđima. Hladan znoj, vrtoglavica ili osjećaj da ćete se srušiti isto tako mogu biti isto tako upozoravajući signali, upozorava Američka asocijacija za srce.

  1. Nemogućnost vježbanja

Jedno veliko upozorenje je slaba tolerancija na napor pri vježbanju. Ako ste inače sposobni bez problema uspeti se stepenicama, a danas vam se čini da ste se popeli na vrh Velebita pa morate svakih nekoliko koraka stati kako biste došli do daha, to biste trebali shvatiti kao ozbiljno upozorenje. “Smatam da je jako važno upitati pacijenta koji se javlja s tim problemom je li jučer ili prije 6 mjeseci bez problema hodao bez umaranja, a danas vam to predstavlja problem?”, ističe Hayes te dodaje ako je odgovor pozitivan, onda je vrijeme za provjeru kardiološkog zdravlja, piše Ordinacija.vecernji.hr.

  1. Teško disanje

Kratkoća daha ili teško disanje, posebno kada odmarate, može biti znak infarkta ili bolesti srca, ali i aritmija. Srce bi svakako trebalo provjeriti posebno ako se radi o novoj pojavi u vašem životu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE