OTKRIVENO ŠTA UTJEČE NA RAST DJETETA

Na rast djeteta do njegove pete godine više utječe okolina nego genetski faktori, ustvrdili su radnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ta je UN-ova agencija ustanovila da, unatoč razlikama koje postoje među pojedincima, rast prosječnog djeteta u bilo kojem dijelu svijeta leži u tačno određenom nizu faktora.

  • Djeca iz Indije, Norveške i Brazila pokazuju sličnosti u fizičkom razvoju kada su im omogućeni zdravi uvjeti za život u njihovim ranim godinama. Na razlike u rastu djece do pet godina više utječu, primjerice, kvalitetna ishrana, nezagađen okoliš, dobra zdravstvena zaštita i prehrambene navike, od genetskih ili etničkih faktora – stoji u saopćenju WHO-a o standardima o rastu djece.

Studiju su naučnici proveli među 8.000 mališana iz Brazila, Gane, Indije, Norveške, Omana i SAD u dobi do pet godina. Sva odabrana djeca imala su “optimalne uvjete za pravilan rast”, poput dojenja, nakon toga kvalitetne ishrane i zdravstvene zaštite, a majke su bile nepušači.

Po završetku istraživanja mjereni su visina i težina djeteta s obzirom na životnu dob te omjer visine i težine. Mjereno je i šest ključnih motoričkih razvojnih faza, poput trenutaka kad su djeca počela sjediti, puzati i hodati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE