POVRĆE I VOĆE KOJE NE TREBA GULITI, IAKO TO SVI RADIMO: KORA IM JE JESTIVA I ZDRAVA

Prvi korak u konzumaciji gotovo svog povrća i znatnog dijela voća započinje guljenjem (pranje nećemo ni računati, jer se podrazumijeva).

Za neke plodove, poput, recimo ananasa i banane, samo je po sebi jasno zašto im se prije konzumiranja treba ukloniti kora, dok je za druge, poput trešanja i jagoda pravi apsurd guliti prije nego što ih ubacimo u usta.

Postoje, svakako, određeni slučajevi kod kojih guljenje kore ovisi o prilici pa tako, naprimjer, paradajz ne gulimo kad ga pripremamo za salatu. Spomenimo također i one plodove koji spadaju u sivo područje jer postoje nesuglasice oko toga treba li ih guliti ili ne.

Ovo su plodovi koje zapravo ne treba guliti, uprkos tome što to skoro svi čine.

Krastavac

Ako mu je kora neoštećena, dovoljno ga je oprati, no ako vas brinu pesticidi, skinite je. Prednost konzumacije krastavaca s korom, osim toga što to znači manje posla, je u tome što se u kori i tik ispod nje nalaze brojne hranjive tvari.

Korijen peršuna i celera

Većina vrijednih tvari nalazi se neposredno ispod površine. Umjesto za gulilicom, prije pripreme ili grickanja ovih namirnica posegnite za četkicom i dobro ih iščetkajte pod mlazom vode.

Tikva

Možda će vam ovo biti iznanađenje, no koru butternut tikve, hokkaido tikve i drugih vrsta ovog povrća možete jesti, samo će im trebati malo više vremena da se ispeku ili skuhaju pa je skidanje kore opcionalno, no u slučaju strke s vremenom ipak je preporučljivo.

Lubenica

Nema zapravo nikakve potrebe lubenicama skidati koru, a ako vam baš nije po guštu, svejedno je nemojte bacati nego što je iskoristite za pripremu slatkog i kompota.

Đumbir

Ovaj je aromatični gomolj potpuno jestiv i s korom pa se ne morate gnjaviti s tim zadatkom, naročito ako je riječ o organskom đumbiru. Ako se bojite pesticida, koru možete skinuti.

Krompir

Ako je krompir domaći i nema klice i oštećenja na kori, slobodno ga skuhajte ili ispecite skupa s korom te koru bez straha pojedite. Neki nutricionisti zagovaraju ovu ideju tvrdeći kako je kora puna minerala i vlakana te kako se tik pod njom nalazi obilje vitamina C i B. Prema nekim stručnjacima koru bi ipak trebala izbjegavati djeca i osobe osjetljive probave, piše Slobodna Dalmacija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GLAVNI IMAM MIZ GACKO: SVJEDOCI SMO DIZANJA TENZIJA! O NAPADU SE...

0
Sadet efendija Bilalić, glavni imam MIZ Gacko najoštrije je osudio napad na kuću bošnjačkih povratnica u naselju Gračanica u Gacku.