PRIRODA IMA RJEŠENJE: PRIJE ODLASKA OKULISTI ISPROBAJTE OVE NAMIRNICE

Kako bi vaš vid ostao oštar potrebno je nekoliko nutrijenata koji će ga poboljšati i zaštititi.

Mrkva vjerovatno neće nimalo popraviti vaš vid ali zato će pomoći u borbi protiv slabljenja vida koji se javlja s godinama. Ova namirnica smatra se “hranom za oči” jer je bogata vitaminom A, nutrijentom ključnim za zdravlje očiju. Međutim, vitamin A nije jedini nutrijent potreban za zdrave oči.

Kako bi vaš vid ostao oštar potrebno je nekoliko nutrijenata koji će ga poboljšati i zaštititi.

Lutein i zeaksantin

Lutein i zeaksantin pripadaju grupi karotenoida koji se nalaze u vašima očima, a koji imaju svojstva antioksidansa. Budući da se oksidativni stres povezuje s oštećenjima vidnih živaca, antioksidansi mogu spriječiti daljnja oštećenja očiju. Ove nutrijente možete pronaći u namirnicama poput brokule, prokulica, raštike, kukuruza, jaja, kelja, nektarina i papaje.

Namirnice poput lanenih sjemenki, lanenog ulja, iverka, lososa, sardine, tune i oraha odlični su izvori omega-3 masnih kiselina.

Vitamin A

Ovaj vitamin razlog je zbog kojeg mrkve uživaju tako dobru reputaciju, barem kada je riječ o poboljšanju vida. Baš poput luteina i zeaksantina, i vitamin A djeluje kao antioksidans koji se bori protiv oksidativnog stresa. Pronaći ga možete u namirnicama poput marelica, dinje, mrkve, manga, sirove crvene paprike, ricotta siru, špinatu i batatu.

Istraživanja sugeriraju kako dnevna doza vitamina C može smanjiti rizik od razvoja mrene na oku, ali tu priča ne staje. Svaka stanica u vašem tijelu ovisi o vitaminu C budući da se radi o vrlo snažnom antioksidansu koji štiti stanice od raznih oštećenja. Grejp, kivi, narandže i jagode samo su neke od namirnica koje su bogate vitaminom C.

Vitamin E

Vitamin E je vrlo snažan antioksidans. Istraživanja pokazuju kako vitamin E može zaštiti od raznih bolesti oka, budući da se bori protiv štetnih slobodnih radikala, prenosi Slobodnabosna.ba

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE