SEDAM SIMPTOMA KOJI UKAZUJU DA VAŠEM TIJELU NEDOSTAJE VITAMINA D

Vitamin D neophodan je za zdravu funkciju tijela. To je vitamin koji tijelo proizvodi kad je na suncu pa ga je relativno lako osigurati u organizmu.

Jednostavno prošetajte i dopustite svom tijelu da učini svoje i prikupi sve blagodati sunčeve svjetlosti.

Međutim, sada kad smo se vratili na zimsko računanje vremena, kad napustimo svoja radna mjesta, vani je već mrak. Ako se ne izlažemo dovoljno danjem svjetlu, to može dovesti do nedostatka vitamina D, što ograničava sposobnost našeg tijela da apsorbira kalcij i fosfat iz hrane koju jedemo.

Podaci kažu da otprilike 20 posto populacije ima nizak nivo vitamina D, što može dovesti do niza zabrinjavajućih stanja. Kod djece može uzrokovati rahitis, a kod odraslih bolno stanje kostiju zvano osteomalacija, što je zapravo poremećaj mineralizacije kostiju.

Vitamin D, osim boravkom na suncu, u organizam možemo unijeti i hranom. Potrebno je povećati unos masne ribe, crvenog mesa, žitarica i žumance. Također, postoje i dodaci vitamina D koji mogu pomoći.

Kod odraslih osoba koje su u riziku za pojavu nedostatka vitamina D preporučuju se preventivne doze vitamina D koje se kreću od 1500 do 2000 IJ vitamina D.

Preporučena dnevna doza na razini EU i RH iznosi 5 µg dnevno, što iznosi 100 posto preporučenog dnevnog unosa, navode preporuke HZJZ-a.

Simptomi niskog nivoa vitamina D razlikuju se od osobe do osobe. Sedam čestih znakova upozorenja su loše raspoloženje, slabost u mišićima, debljanje, umor, bolne kosti i zglobovi, znojno vlasište i ako vam je često loše, piše The Sun.

U slučaju da iskusite navedene simptome ili neki od njih, posavjetujte se s doktorom o daljnjim koracima.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE