SEIZMOLOGINJA KREHIĆ ZA HAYAT OTKRILA TREBAMO LI BITI ZABRINUTI ZBOG SVE UČESTALIJIH ZEMLJOTRESA

Novi zemljotres danas je uznemirio građane BiH, a posebno se osjetio u centralnoj Bosni kod Zenice.

Tim povodom posjetili smo Federalni hidrometerološki zavod na Bjelavama, kako bismo konsultovali stručno razumijevanje ove pojave.

Naša sagovornica u javljanju uživo u sklopu emisije Otvoreni studio bila je Amra Krehić, samostalna referentica u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Na početku razgovora pojasnila je zemljotres kao prirodni fenomen.

  • Zemljotres nastaje oslobađanjem seizmičke energije kao prirodna pojava. Na njih ne može utjecati niti ih je moguće kontrolirati. U momentu njihovog nastajanja najvažnije je ostati pribran, napustiti prostoriju, uzeti najosnovnije stvari i otići na sigurno – poručila je Krehić.

Dodaje da je od početka ove godine zabilježen veći broj manjih zemljotresa.

  • Od jnauara do aprila registrovano je 10-tak zemljotresa u BiH. Naša zemlja je trusno područje  i seizmološki aktivno područje. Najvažnije je poručiti našim građanima da ne trebamo paničariti, jer se ipak teško mogu očekivati značajnije posljedice – zaključila je Krehić.

(M.I.)

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE