SERWER ZA HAYAT: DODIKA MORAMO SHVATITI ZAOZBILJNO, VUČIĆ GA MOŽE OBUZDATI, A RUSIJA JE ODLUČNA DA PODIJELI BALKAN

Ne nazire se kraj političke krize u BiH.

O sankcijama protiv Milorada Dodika odavno se govori, ali za sada od toga nema ništa. O ovome, ali i utjecaju Rusije na zapadni Balkan u emisiji „7 plus“ Hayat TV-a razgovarali smo s Danielom Serwerom, profesorom Univerziteta „Johns Hopkins“.

Kazao je da ne misli da je u BiH situacija najgora od potpisivanja Daytona.

  • Snage nisu naoružane kao što su nekada bile. Smatram da postoje realni rizici koji su uzrokovani Miloradom Dodikom – rekao je Serwer.  

Kaže da je pitao zvaničnike EU, kada su SAD uvele sankcije, zašto to one nisu uradile, rekli su da nemaju ovlasti.

Hayat
  • Rekli su da ih mogu uvesti samo zbog korupcije i kršenja ljudskih prava. To ima smisla. Mislimda bi Evropa trebala uvesti sankcije i nadam se da će se to desiti. SAD imaju jasan cilj to je teritorijalni integritet i suverenitet svih država na Balkanu i EU perspektiva tih država, ali one nisu ponudile jasan plan kako doći do toga i to je ono što je potrebno, jasna diplomatska strategija – naveo je Serwer.

Smatra da u ovom trenutku Dodika moramo shvatiti zaozbiljno i neopravdavati ga, jer se on očigledno protivi bosanskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

  • I sam je izjavio da je za nezavisnu RS i to trebamo shvatiti vrlo ozbiljno. Ne smijemo oklijevati da djelujemo protiv njega samo zato što je rekao da evropske snage mogu ostati – pojasnio je Serwer.

Prokomentirao je i Dodikov odnos prema američkom diplomati Gabrielu Escobaru. Kaže da mu je cilj da omalovaži SAD i da promoviše zamisao da SAD ne mogu više ništa uraditi na Balkanu.

  • A to nije tačno. Potrebno je dosta lošeg ponašanja da djelujemo fizički i vojno protiv Dodika, ali nas dovodi u iskušenje. Neka se gospodin Escobar sam brani, ali čini se da je Dodik vrlo zločest, ne samo prema Escobaru nego i prema SAD. Može očekivati od Amerikanaca da će biti uvrijeđeni i da će djelovati ozbilnjije kao posljedica njegovog vokabulara – naveo je Serwer.

Mišljenja da je da Dodik ne bi ništa uradio od najava za Oružane snage BiH, UIO BiH i Agenciju za lijekove bez pristanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • Mislim da Vučić može obuzdati Dodika, a on to ne radi jer je Dodik koristan u promoviranju ideje srpskog doma i u destabilizaciji BiH na zadovoljstvo Rusa. Jasno je stavio do znanja da neće uvoditi sankcije protiv Dodika. Vučić je odabrao staviti se na stranu više Pekinga i Moskve nego Brisela i Vašingtona i Dodik je instrument toga – kazao je Serwer.
Hayat

Prema njegovim riječima, Dodik priprema teren za otcjepljenje.

  • Ako odbiju prihvatiti centralnu vlast u vezi s vojskom, finansijama i pravdom, to je secesija. To treba biti tretirano kao tako. Rusi očigledno pokušavaju destabilizirati BiH i biti od pomoći Dodiku i napraviti probleme sad. Rusija je odlučna da podijeli Balkan. Ima stvari koje SAD i EU mogu uraditi, a koje nemaju veze s vojnom intervencijom, a mogle bi djelovati. Već dugo se prebacuju trupe u Brčko bez kojeg nema mogućnosti secesije za RS – rekao je Serwer.

Istakao je da je činjenica da postoji dogovor o odbrani teritorijalnog integriteta Crne Gore i Kosova.

  • Kada je riječ o BiH, SAD imaju jaku obavezu da brane suverenitet i teritorijalni integritet. Vjerujem da bi reagovali, ali ne znam na koji način – naveo je Serwer.

Pogledajte video OVDJE.

(Admir Jamaković)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE