STRAVIČAN SLUČAJ: STRŠLJEN UBIO MLADOG OCA, U TRENUTKU UBODA BIO S DJECOM U ŠUMI

Mladi otac iz Našica umro je nakon uboda stršljena.

Muškarac u srednjim tridesetim godina je preminuo jučer u osječkoj bolnici gdje ga nisu uspjeli spasiti od posljedica uboda.

Čovjek je u četvrtak u teškom stanju vozilom Hitne pomoći doveden na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju. Uslijed više uboda stršljena stradao mu je središnji živčani sistem te mu je stanje bilo kritično.

Riječ je, kako piše Glas Slavonije, o porodičnom čovjeku s djecom koji se u nesretnom trenutku našao u šumi na našičkome području, a gdje su bili još i neki radnici. Uprkos tome što je bio najprije zbrinut u Općoj županijskoj bolnici Našice, a potom hitno prevezen u KBC Osijek. Stavili su ga na aparate za održavanje života, no čovjeku nije bilo spasa.

Stršljen je vrlo opasan kukac, zbog čega je potrebno voditi računa pri odlasku u prirodu, posebice u šumu, a gdje je uboden i pacijent koji se trenutačno bori za život u KBC-u Osijek. Doc. dr. sc. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da stršljeni, posebno azijski, mogu izazvati zatajenje vitalnih organa te da od njihova uboda mogu nastradati i sasvim zdrave osobe, ne nužno one koje su alergične na ubode kukaca.

  • Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebno ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici pa i ribiči obično budu sami, pa je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć – upozorava dr. Prus. Loše je, kaže, što taj kukac nema prirodnog neprijatelja.

Mjesto uboda treba hladiti ledom i javiti se u bolnicu. Treba obratiti pozornost i na reakcije koje prethode anafilaktičkom šoku, a to je otežano disanje, pad pritiska i nesvjestica jer, ako poziv upomoć nije brzo poslan, može doći i do smrtnog ishoda.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GLAVNI IMAM MIZ GACKO: SVJEDOCI SMO DIZANJA TENZIJA! O NAPADU SE...

0
Sadet efendija Bilalić, glavni imam MIZ Gacko najoštrije je osudio napad na kuću bošnjačkih povratnica u naselju Gračanica u Gacku.