ULOGA BH. STRANE U KREIRANJU DAYTONA OGRANIČENA, SAM MILOŠEVIĆ KAZAO DA SMO ZASLUŽILI SARAJEVO: SABRIHAFIZOVIĆ ZA 7 PLUS

Arhtitekt Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini i donio nepravedan, bio je Richard Holbrook, koji je djelovao u administraciji Billa Clintona.

Gost naše emisije ‘7 Plus’ Hayat TV-a, bio je Džemil Sabrihafizović, advokat i član pravnog tima naše zemlje u pregovorima u Daytonu.

Sabrihafizović je na početku kazao kako je mnogo toga rješeno prije Daytona.

  • Bila je plasirana teza da Federacija bude projekt koji će predstavljati model za cjelovito rješenje i reintegraciju Bosne i Hercegovine. Prvi put naziv RS se spominje u zatvorenim pregovorima u Švicarskoj, u kojem su utvrđeni otvoreni principi – kazao je Sabrihafizović.

Dodao je kako su Daytonski sporazum u bitnim elementima pripremili Amerikanci.

  • Za koncepcijske promjene nije bilo prostora, arhitekti tog sporazuma na čelu sa Holbrookom to nisu dozvolili i čvrsto su držali taj koncept. Smatrali su da je Dayton stvar koja se mora prihvatit, u suprotnom bi prekinuli mirovne procese i povukli bi se. To bi imalo katastrofalne posljedice. Jedna od njih je da bi se rat u Bosni i Hercegovini nastavio – naveo je.

Istakao je kako je Milošević sam kazao da je pošteno i korektono da bh. strani pripadne Sarajevo, cjelovito, jer smo ga zaslužili borbom.

  • Nažalost, naša uloga u kreiranju Daytona je bila ograničena. Tada je već bio opredjeljen koncept, samim Washingtonskim sporazumom. Naša strana nije mogla imati odlučujući uticaj, osim ako bi odustala, što bi bilo potpuno pogrešno. Kada je u pitanju Brčko, mi smo tada već bili u autobusu za aerodrom, međutim, tada je stigla vijest da će Brčko ipak biti Distrikt – objašnjava Sabrihafizović.

On je kazao kako Srbija i Hrvatska nisu garanti ili svjedoci Daytonskog sporazuma, nego učesnici, jer su bili učesnici u ratu u Bosni i Hercegovini.

  • Tri države zaključuju mirovni ugovor, to su po definiciji zemlje koje su ratovale. Nismo zaključili ugovor sa Slovenijom ili Makedonijom. Oni su se tim ugovorom obavezali kako neće silom ugrožavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ali ugrožavaju na svaki drugi mogući način – naveo je Sabrihafizović.

Istakao je kako je primarni cilj Daytonskog sporazuma bio zaustaviti rat.

  • Svaki dan pregovora nosio je 100-150 glava. Imate dva miliona raseljenih, protjeranih, srušene mostove, fabrike, gradove. Alternativa tome je nastaviti to sve ili uspostaviti mir. U takvim uslovima, bilo kakav mir je bolji od toga. Bosna i Hercegovina je sačuvala svoju postojanost u svojim granicama. Nisu ostvareni ratni ciljevi Srbije i Hrvatske, a to je rasturiti Bosnu i Hercegovinu po dogovoru Tuđman – Milošević. To je jedan nepravedan mirovni ugovor – rekao je između ostalog Sabrihafizović.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GLAVNI IMAM MIZ GACKO: SVJEDOCI SMO DIZANJA TENZIJA! O NAPADU SE...

0
Sadet efendija Bilalić, glavni imam MIZ Gacko najoštrije je osudio napad na kuću bošnjačkih povratnica u naselju Gračanica u Gacku.