BOLNICE POSTALE ŽARIŠTA: U SRBIJI JE 557 MEDICINARA ZARAŽENO KORONAVIRUSOM

Zdravstveni radnici širom Srbije i svijeta nalaze se u klinču, oči u oči sa opasnim koronavirusom, ali su i sami među oboljelima. Posljednji podaci govore da je u zdravstvenim ustanovama širom Srbije u ovom trenutku zaraženo njih 557.

Prije dva dana bilo je 533 zaražena zdravstvena radnika, a rezultat je u tom trenutku čekalo njih 1.062, dva dana prije toga bilo je 423, što, kada se pogleda da ih sada ima 557, jasno ukazuje na to da broj zaraženih zdravstvenih radnika u Srbiji raste iz dana u dan.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče je govorio o brojkama i kako se na tom planu držimo.

  •  Imamo 557 zaraženih zdravstvenih radnika. To je 11,43 procenta od ukupnog broja oboljelih od koron virusa. To je orijentaciono sličan broj kao u većini drugih zemalja i mi sa tim brojem možemo da funkcionišemo, odnosno da preraspoređujemo kadar i da zdravstvene ustanove mogu da rade – istakao je Lončar.

Mnoge bolnice su postale prava mala žarišta kada je riječ o oboljelim radnicima. Pitanje stanja zdravstvenih radnika se svakodnevno prati u brojkama.

Sve je počelo u bolnici na Dedinju gdje je situacija bukvalno preko noći eskalirala.

Još 19 zdravstvenih radnika na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” zaraženo je korona virusom, rečeno je RTS u toj ustanovi.

Druga važna ustanova u koju je ušao korona virus je Inistitut za onkologiju i radiologiju Srbije gdje leže najteže oboljeli pacijenti.

  •  Nažalost virus je ušao u Inistitut za onkologiju i radiologiju. Najteže je pogođeno odjeljenje radioterapije, tamo pacijenti dugo leže. Imamo potvrđenih 12 pacijenata kod kojih je potvrđen Covid-19 – kazala je direktorka ove ustanove prof. dr danica Grujičić.

I u najvećoj ginekološko-akušerskoj klinici u Srbiji “Narodni front”, virus je buknuo. Ovo je jedino porodilište pored Višegradske u kojoj se vrše nekovid porođaji, dok se kovid trudnice preusmeravaju u KBC “Dragiša Mišović”.

  •  Naš kolektiv od 830 zaposlenih broji 67 potvrđenih i izolovanih slučajeva i još 20 koji su izolovani zbog kontakata – rekla je doktorka Ana Mitrović načelnica odeljenja dnevne bolnice u GAK Narodni front.
  •  Ono što smo mi od početka znali to je da da bolest mora da uđe, jer nikome na glavi ne piše ko je asimptomatski. Dva mlada doktora su pozitvna na bolest i tri medicinske sestre – rekao je pukovnik dr Nenad Perišić sa VMA, piše Blic.

Taman kada je u Nišu situacija sa zaraženima počela da se stabilizuje, desio se, kako su to nazvali članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, eksces koji je sve poremetio. Zaraza je ovde ponovo buknula tako što je nemarom direktora Gerontološkog centra Niš virus ušao u ovu ustanovu i zarazio 135 korisnika i četvoro zaposlenih.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE