ŽALBE GRAĐANA: RAČUNI ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU SU PREVELIKI, BROJILA NISU OČITANA

Savez za zaštitu potrošača RS obavijestio je sve potrošače električne energije da provjere svoje decembarske račune i da se, ukoliko stanje brojila nije očitano, jave u nadležna preduzeća da bi se ispravile greške.

Iz Saveza ističu da se veliki broj građana javio udruženjima za zaštitu potrošača da bi prenijeli informaciju da brojila nisu očitana, te da nisu dobili obračun za utrošenu električnu energiju.

U saopštenju se navodi da potrošači, ukoliko im nije očitano mjerno mjesto u decembru, podnesu zahtjev za usklađivanje decembarskog stanja, uradi obračun sa prosjekom potrošnje i isto zavede u matičnu evidenciju preduzeća da bi januarski račun bio umanjen za prethodnu potrošnju, odnosno da bi se ispravila greška, piše Buka.

Bruto proizvodnja električne energije u BiH u novembru iznosila je 1.340 gigavat-časova, što je manje za 14,1 posto nego u istom mjesecu 2021. godine, te više za 20,94 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U ukupnoj bruto proizvodnji hidroelektrane su učestvovale sa 25,1 posto, termoelektrane sa 72 posto, a solarne i vjetroelektrane sa 2,9 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Bruto proizvodnja hidroelektrana u novembru lani iznosila je 336 gigavat-časova, što je manje za 40,85 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine, te više za 9,45 posto u odnosu na oktobar.

Kada je riječ o bruto proizvodnji termoelektrana u novembru, ona je iznosila 965 gigavat-časova, što je više za 1,26 posto u odnosu na novembar 2021, te više za 24,84 posto u odnosu na oktobar lani.

Bruto proizvodnja solarnih i vjetroelektrana u novembru 2022. iznosila je 39 gigavat-časova, što je isto kao u 11. mjesecu prethodne godine, te više za 39,28 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KAKO JE BANKROTIRAO JEDAN OD NAJVEĆIH BRITANSKIH GRADOVA?

0
Američki novinar Julian Ralph je 1890. godine otputovao iz New Yorka u Birminghem, tadašnji industrijski centar u centralnom dijelu Engleske.