ZAŠTO SE VLADA CRNE GORE KOLEBA DA POSTANE KOSPONZOR REZOLUCIJE O SREBRENICU U UJEDINJENIM NARODIMA?

Vlada Crne Gore se koleba po pitanju kosponzorstva Rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici, iako je to pitanje poštenog odnosa prema prošlosti i odgovornosti prema onome što se desilo, ocijenila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić.

Desetine nevladinih organizacija i javnih ličnosti zatražile su od Vlade 16. aprila da bude kosponzor Rezolucije, što podržava i najveći dio opozicije u crnogorskom parlamentu.

Vlada je u međuvremenu održala sjednicu 18. aprila, ali inicijativU NVO nije stavila na dnevni red.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je, dan kasnije u parlamentu, potvrdila da se izvršna vlast još nije odredila po tom pitanju. Za Bajramspahić, koja je jedna od potpisnica, to je veliko razočarenje.

-I sad se pitamo kakav će uopće biti odnos države prema ovom pitanju, jer su političke snage koje se protive konsponzorisanju očigledno veoma jake i uspjele su da obeshrabre Vladu da postupi na ispravan način“, kaže ona.

Protivljenje Rezoluciji prva je izrazila članica Vlade, prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP).

Rezolucijom se osuđuje svako poricanje genocida i pozivaju sve članice UN da čuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, kako bi se spriječio revizionizam.

Također se bezrezervno osuđuju svi akti glorifikovanja osuđenih i odgovornih za genocid u Srebrenici.

Rezoluciju je sponzorisalo 17 zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države, ali i Albanija, Sjeverna Makedonija, Slovenija…

A da Crnoj Gori jeste mjesto među kosponzorima smatra 61 NVO i 14 javnih ličnosti, koje pozivaju zvaničnu Podgoricu da time doprinese „da se kultura sjećanja na žrtve genocida podigne na međunarodni nivo“.

U saopćenju se napominje da je Skupština Crne Gore prije 15 godina usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, a 2021. i Rezoluciju o genocidu o Srebrenici.

Pozvali su premijera Milojka Spajića da potpisivanjem formulara o kosponzorstvu pokaže da stoji „uz sve što u ovim dokumentima piše“, kao i da stavi „Crnu Goru na pravu stranu historije, gdje joj je uvijek i bilo mesto“.

Za Rezoluciju iz 2021. je glasalo 55 od 81 poslanika. Protiv ili udržani su bili poslanici vladajuće većine iz redova prosrpske SNP i proruskih partija iz bivšeg Demokratskog fronta (DF).

Narednih mjeseci se očekuje, shodno koalicionom sporazumu stranaka većine, rekonstrukcija Vlade u koju treba da uđu kadrovi DF-a.

Upravo je DF politički blizak predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, koji je na mitingu protiv rezolucije u Banjoj Luci 18. aprila poručio da se ne stidi Srebrenice i da tamo nije počinjen genocid.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GLAVNI IMAM MIZ GACKO: SVJEDOCI SMO DIZANJA TENZIJA! O NAPADU SE...

0
Sadet efendija Bilalić, glavni imam MIZ Gacko najoštrije je osudio napad na kuću bošnjačkih povratnica u naselju Gračanica u Gacku.