ŽIVOT OSUĐENIKA NA SMRT S TAČNIM DATUMOM POGUBLJENJA: RADNICI MOSTARSKOG ALUMINIJA ODRAĐUJU OTKAZNI ROK

Preostali radnici mostarskog “Aluminija”, koji odrađuju otkazni rok do kraja meseca, izgubili su i zadnju nadu da će se spasti nekadašnji hercegovački gigant, a svaki sat za njih je, kako kažu, godina, jer otkazni rok raditi bez ikakve nade u budućnost najveća je moguća kazna.

Kako su već svi dobili otkaze, nije im dozvoljeno da u vrijeme otkaznog roka daju ikakve izjave, ali neki od njih nisu mogli da se ne požale i podijele svoje strahove za budućnost.

  •  Život osuđenika na smrt s tačnim datumom pogubljenja, to je život nas koji smo ostali u “Aluminiju” do zaključavanja kapije. Odradujemo otkazni rok i čekamo kraj – rekao je jedan od zaposlenika koji odrađuje otkazni rok do kraja januara.

Među radnicima vlada tuga, jer, kako kažu, njihovi dani i sudbina su zapečaćeni.

  •  Niko nam ništa ne govori, vecina nas nema nikakve nade u budućnost, jer posla nema ni za mlade ljude a kamoli za nas koji smo pred penzijom ili s određenim invaliditetom. Ništa nam se ne nudi i nemamo nikakve mogućnosti – kaže jedan od radnika.

Iako je bilo najavljeno da će radnici na otkaznom roku raditi do 15. januara, ugovorom su obavezani do 31. januara, do kada bi trebali završiti inventuru i popisati svu imovinu, prenosi Klix.

“Aluminij” je zapošljavao oko 900 radnika, a kompanija je imala godišnji promet od 320 miliona maraka. Prestao je s radom 10. jula 2019. zbog visokih dugovanja, uglavnom za električnu energiju. Uz Vladu Federacije BiH, mali dioničari, radnici imaju udio od 44 odsto, dok je Vlada Hrvatske suvlasnik 12 odsto dionica “Aluminija”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE